2016. február 19., péntek

Álomutazás #1

   Nagyon szeretek utazni, kirándulni, más országokat megismerni. Nem vagyok igazán az a tengerparton ücsürgős-napozós fajta lány, igaz már volt alkalmam azt is kipróbálni, de bevallom nem igazán volt ínyemre perzselődni sokáig a napon. A tengervízben kétszer elég volt megmártózni. Jobban hajlok a várost bebarangolni és megnézni minden szépet lehetőséghez. Mindig is jobban vonzott, az hogy városok, országok történelmét ismerjem meg. Egy ilyen régi álmom a római nászuntukkal valósággá is vált. Fantasztikus négy nap volt, sok-sok szépet láttunk, még magát a pápát is, igaz messziről, de tudtuk, hogy ő az. 
  Gyakran ábrándozok még ilyen külföldi utazásokról, de mint a realitás talaján maradva, tudjuk, hogy nem lehet mindehova eljtuni, ahová az ember kívánkozik. Ezért is gondoltam, hogy itt a blogomon, mivel ez csak is az enyém, bejárhatnám egész Európát és nemeurópát. Itt senki sem szabna határt, hová mehetnék be, vagy mit ehetnék, valamint sok ország történelmébe nyerhetnék betekintést, amit nagyon is élveznék, mivel a töri volt a kedvenc tantárgyam a suliban. Hát akkor, aki szeretne, tartsatok velem , és álomutazásra fel!! Az idegenvezetőtük szerény személyem:-)



Róma után mi is lenne a következő álomutazásom helyszíne, mint  Párizs, a szerelmesek és a divat fővárosa. Nem sok mindnent tudok erről  a városról(Eiffel-torony, Louvre, bagetta) a történelmi nevezetességekben azonban itt sem lehet hiány, úgy ahogy Rómában.

     Párizs megér egy misét, Párizs a fények városa, Párizs a divat fővárosa,  Párizs a konyhaművészet hazája, Párizs a művészetek, kiállítások otthona... ezek nem csak szólamok, de ahhoz; hogy átérezzük a párizsi életmódot mindenképpen személyesen kell megtapasztalnunk.  Ha Párizsban járunk, akkor érthetjük meg igazán, hogy a párizsi ember joggal büszke városára. Érkezhetünk autóval, repülővel, vonattal a párizsi látnivalók megtekintéséhez a jól kiépített  metrót és az RER-t (gyorsvasút) használjuk, így elsõként szerezzünk be egy metro, RER térképet. A mindenki által ismert nevezetességek, mint Eiffel torony, Diadalív, Notre Dame, Louvre, Montparnasse, Montmartre, Sacre Ceourt mellett Párizs számos érdekességet, látnivalót kínál. A dinamikusan fejlődő városban a modern művészet épületeit is megtalálhatjuk: Pompidou központ, Defense (felhőkarcolók az üzleti negyedben a modern Diadalívvel). A látnivalók, nevezetességek sokaságának megtekintése mellett szakítsunk idõt arra is, hogy sétálgatunk a Champs Elysées-n, a Latin negyed hangulatos utcáiban, a Bastille-nál, üljünk le egy kis időre a Szajna parton, térjünk be egy hangulatos kávézóba,valamint semmiképp ne mulasszuk el az éjszakai nyüzsgő életet, a show-k, kabarék világát. Mindezekre sajnos egy hétvége kevés! De már pár nap eltöltése után megérinti az embert Párizs szelleme, így biztosan rendszeres látogatója lesz e gyönyörű, lüktető városnak.  Ha több idõnk van, nem csak egy hétvége, akkor feltétlenül tekintsük meg Párizs környékét is, ahol szintén rengeteg a látnivaló, nagyon könnyen elérhető RER-rel vagy vonattal: Disneyland, Versailles-i kastély, Fontainebleau. Ha nem beszélünk franciául, akkor ne feledjük, hogy az utazás elengedhetetlen kelléke a szótár és néhány alapszó (bonjour, merci) használata! A párizsi emberek kedvesek, segítőkészek, ha az anyanyelvükön próbálkozunk, mert a rengeteg turista ellenére még mindig kevés helyen beszélnek angolul, vagy németül.(www.parizsilatnivalok.hu)
     A Notre Dame a francia gótikus építészet legnagyszerűbb példája. A korai gótika egyik legszebb emléke. A majdnem 2 évszázadon át készült épület Párizs egyik meghatározó szimbóluma. Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. Építése a város központját alkotó Cité szigeten 1163-ban a szentéllyel kezdődött. A Notre-Dame kőből épült, a nagy középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással. Ugyancsak a gótikus stílusra jellemzők a faragott kőcsipkék. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott alakokkal. Fontos elemei a nagy rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek. Egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. A Notre-Dame beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, ugyanis az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni. A Notre Dame tornyaiba 402 lépcsőn lehet feljutni, ahol a vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát. Amikor épült a székesegyház még nem volt rajta egyetlen vízköpő sem, csupán később a 19. századi felújításokkor foglalták el mai helyüket a Victor Pyanet által tervezett híressé vált alakok. Az épülethez méltóan orgonája is hatalmas. A Notre-Dame 113 regiszteres és 5 manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.(www.erdekesvilag.hu)
    A világ egyik legismertebb szerkezete az ikonikussá vált Eiffel torony. Az Eiffel-torony (franciául La Tour Eiffel) Párizs egyik jelképe, amely tervezőjéről, Gustave Eiffelmérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi Világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A Világkiállítás hat hónapja alatt a torony 2 millió látogatót fogadott. Az Eiffel-torony magassága 322 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 22 m-re magasodik egy tévéantenna. A legmagasabb épület volt a világon a New York-iChrysler Building 1930-as felépítéséig (319 m). Alapterülete 1,6 hektár, a szerkezet 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel. Évente nagyjából 10 tonna festék szükséges felülete karbantartásához. A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik egyesek csak csúfságnak hívják. Többször le akarták bontani. Kétszer is eladta egy szélhámos, Victor Lustig ócskavasként. Az Eiffel-torony sok megpróbáltatáson ment keresztül, de még ma is a világ egyik leghíresebb épületeként ismerjük. A híres torony 2007-ben a világ hét új csodája jelöltjeként is indult, bár végül nem került be közéjük.(www.erdekesvilag.hu)

 Louvre nem csak az egyik legismertebb turisztikai attrakció, hanem a világ legnagyobbmúzeuma is egyben. A Louvre Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők. 1793 óta működik múzeumként. Több, mint 60000 m²-en 35000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Évente 6 millió ember látogatja. A legismertebb itt kiállított műalkotások közé tartozik Da Vinci Mona Lisája, Delacroix “A szabadság vezeti a népet” című festménye, illetve a Milo-i Vénusz. Magát a palotát a francia királyok kezdték el építeni, még a XII. században, s utána szinte nem volt olyan uralkodó, aki ne adott volna hozzá valamit az épülethez, továbbá mindnyájan hozzájárultak a falak között felhalmozott műkincs-kollekció növeléséhez is. A palota előtt található Tuileriák kertje is egyedi élményt nyújt a látogatóknak.
A Louvre arculata ezek után 1988-ban változott a legnagyobbat, amikor Francois Mitterrand javaslatai alapján elkészült a belső udvarban a Pyramide du Louvre (piramis). Eleinte sokan nemtetszésüket fejezték ki, de ma már az üvegpiramis is szerves része a múzeumnak.(
www.erdekesvilag.hu)

   A francia konyha világszerte elismert. Leginkább a remek francia borok, szószok, sajtok, és különböző tengeri ételek ismertek nemzetközileg. A legismertebb francia nemzeti ételek a csigák, a remek rántott békacomb, a különböző pástétomok, a szarvasgomba, és a libamáj. Az ételeket viszonylag kis fogásokban szolgálják fel, de egy teljes étkezés előételt (hors d'oeuvre), amely leves, vagy hal lehet, főfogást (plat de résistance), salátát, sajtot, gyümölcsöket, vagy egyéb desszertet tartalmaz, és esetleg az étkezés végeztével egy pohár likőrt isznak. Az ételek mellé bort, pezsgőt, vizet, vagy egyéb hideg italt fogyasztanak. A meleg italoknak étkezés közben nincs helye, mivel az elrontja a remek francia ételek ízét. Franciaország különböző régióira különböző ételek jellemzőek, az összetevők, és az elkészítésük módja annyira különbözőek, hogy tipikus francia konyháról nem beszélhetünk. Párizsban viszont szinte mindegyik országrész ízei kóstolhatók a város mintegy 5000 éttermében, de ezek sokkal drágábbak, mint vidéken.
mivel is utazzunk Párizsba kérdésre az alábbi linken lehet keresni a számotokra a megfelelőt. Rómába mi atóval mentünk, röpke 12 órás kocsikázás után értünk oda, a végén már kissé elegem lett az ülésből és a vezetésből (felváltva ültünk a kormánynál), de maga az út, az Alpokban vezetni, ahol egyik pillanatban még süt a nap a másikban meg már plusz ruharéteget kell magadra húzni ha pisilni mész, a látvány egyszerűen minden kényelmetlenségért kárpótolt.

Képek forrása: Google és Pinterest






Nincsenek megjegyzések: