2016. március 7., hétfő

Álom utazás #2

Ez itt álom utazásom második felvonása. A helyszín Hollandia. Egyébként halvány lila dunsztom sincs, hogy miért pont ezt az országot választottam. Igazából soha nem is kívánkoztam oda, lehet éppen ezért is jutott eszembe. Végül is híres a szép tulipánjairól meg a .... tulipánjairól. Hát igen, többet nem is tudok róla.:-). Gyertek és fedezzük fel Hollandiát együtt. 


Kép: Pinterest

Először is pár tudni való magáról az országról:
  1.  holland nemzeti himnusz, az Anselmus a legrégebbi a világon, 1568 óta használják, bár hivatalos himnusszá csak 1932-ben nyilvánították. Az 1572-ből származó három színű lobogó szintén a legrégebbi trikolór.
  2.  A hollandokat tartják a legmagasabbnak világ viszonylatban. A férfiak átlag magassága 184 cm, a nőké 170 cm (állítólag 200 év alatt 20 cm-rel nőtt).
  3. Egy 2007-ben készült UNICEF-felmérés szerint ebben az országban a legjobb gyermekként felnőni.
  4. A hollandok szinte csak hírből ismerik a laktózintolerancia fogalmát: a népesség mindössze egyetlen százaléka szenved tőle. Kedvenc ételeik egyike a sajt: átlagosan több mint 16 kilót fogyasztanak belőle fejenként és évente.
  5. A legtöbb múzeumot is itt találjuk: egyedül Amszterdamban ötven különböző gyűjteményhez látogathatunk el. A leghíresebbek egyike a Rijksmuseum, amelyet idén az év európai múzeumának választottak. Itt őrzik Rembrandt híres festményét, az Éjjeli őr járatot.
  6.  Kevesen tudják, hogy a mikroszkópot, a távcsövet, az inga órát, a higanyos hőmérőt hollandok találták fel a 16-17. században, ahogy a Phillips cég a múlt században a hang kazettát, a videó kazettát, a CD-lemezt és a CD-ROM-ot. Sőt még a gint is a hollandoknak köszönhetjük: bár eredetileg orvosságként árulták, Jenever márka név alatt.
  7.  Hollandiában a drogok egy részének magán használata engedélyezett. Az úgynevezett Coffee-Shop-an vásárolhatók cannabis-származékok, varázsgombák és varázs sütik. A prostitúció legális, azonban a prostituált életkorának el kell érnie a 18 évet, a vendégének pedig a 16. életévét be kell töltenie. A kormány 2001-ben legalizálta az egyneműek házasság kötését, 2002-ben pedig elfogadta az eutanáziát.
  8. Létezik egy gyönyörű település Hollandiában, ahol nincsenek utak, csak csatornák és hidak. Ez Giethoorn, amit Észak Velencéjének is neveznek. Mindegyik ház saját kis szigeten található, nincsenek autók, de biciklivel a teljes terület bejárható. (Egyébként Hollandiában – pozíciótól és vagyoni helyzettől függetlenül – szinte mindenkinek van kerékpárja, éppen ezért számuk duplája a gépkocsikénak).
  9. New York városa eredetileg holland gyarmat volt, és Új-Amszterdamnak (New Amsterdam) hívták. A hollandok fedezték fel Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint Tasmániát is (Abel Tasmanról nevezték el).
  10. Ebben az országban hatalmas népszerűségnek örvend a darts, világbajnoki címek tekintetében (8 egyéni, két csapat) Hollandia a második legjobb. Világszerte híres versenyzői  Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld.
  11. A mai napig a malmok és a tulipánok országának nevezik Hollandiát. 1180 szélmalmot találunk itt, és bár a tulipán eredetileg nem őshonos növény (Törökországból származik, a 16-17. században lett népszerű), Hollandia az első számú termelő és exportőr az egész világon. A hagymás növények többi fajtája is közkedvelt itt, és a világ legnagyobb virágoskertjében, a Keukenhofban tavasszal gyönyörködhetünk is bennük (a név jelentése: konyhakert).
  12. Az ország déli részében található Rotterdam Európa legnagyobb tengeri kikötője, s az egész világon is csak  Szingapúré és Sanghajé nagyobb.
  13. Hollandia a leggazdagabb országok közé tartozik több mint 100 éve az egy főre jutó GDP tekintetében. Híres vállalatai, cégei közül kiemelkedik a KLM (Holland Királyi Légitársaság), amely a világon a leghosszabb ideje folyamatosan működő nemzeti légitársaság (1919-ben alapították). Forrás Nők Lapja Caffe.
Látványosságok:
  • Delta - terv  A Delta-terv, másnéven a Delta-művek 1950 és 1997 között sorozatban épült zsilipszerkezetek Zeeland és Dél-Hollandia területén, melyek óriási földterületeket védenek a tenger áradásától. A zsilipek és gátak a dagály és a viharok ellen is védik a szárazföldet. Az Amerikai Mérnöki Társaság a Modern Világ Hét Csodája közé sorolta a Delta-tervet.
Kép: Google
  • Maastricht Vrijthof    A Vrijthof a leghíresebb tér a Hollandia déli részén fekvő Maastricht-ban. Itt található a hatalmas Szent Szerváciusz templom és a Szent János katedrális. A Vrijthof egész évben otthont ad nagyobb fesztiváloknak, ősszel és télen is.
    Kép: Google
  • Rijsk múzeum   Az amszterdami Rijks Múzeum a legnagyobb és legjelentősebb történelmi és művészeti múzeum Hollandiában. Hatalmas gyűjtemény látható a Holland Aranykor festményeiből, köztük Vermeer és Rembrandt műveivel.

Kép: Google
  • Kinderijk     Még ma is több mint 1000 régi szélmalom működik Hollandiában. A holland szélmalmok legsűrűbben Kinderdijk falu közelében találhatók. A 19 szélmalmot az 1740-es években építették azért, hogy a tengerszint alatt összegyűlt felesleges vizet elvezessék. Napjainkban is nagyon jó állapotban láthatók és Hollandia népszerű turista látványosságaivá váltak.

Kép: Google
  • Hoge Veluwe Nemzeti Park      A Hoge Veluwe Nemzeti Park egyike a legnagyobb összefüggő természetvédelmi területeknek Hollandiában, benne pusztasággal, erdőkkel és homokdűnékkel. A Kröller-Müller Múzeum hatalmas gyűjteménye Vincent van Gogh festményeivel szintén a parkban található. Célszerű ingyen kölcsönözhető kerékpárral bejárni a Hoge Veluwe Nemzeti Parkot, a terület nagy része ugyanis autóval megközelíthetetlen.
    Kép: Google
  • Keukenhof Kertek     A Keukenhof Kertek a világ legnagyobb virágoskertjei, egyúttal a holland virágtermesztés szép példái. Nagyjából hétmillió virághagymát ültetnek el itt minden évben, nemcsak tulipánokat, de jácintokat, nárciszokat és más tavaszi mezei virágokat. A kertek március utolsó hetétől egészen május közepéig nyitva vannak, látogathatók. Keukenhof egyike Hollandia kihagyhatatlan látnivalóinak.

Kép: Google
  • Nyugat-Fríz-szigetek    A Nyugat-Fríz-szigetek vagy Waddeneilanden Hollandiában egy szigetláncolat az Északi-tenger holland partjai mentén. Kelet felé Német-Keleti-Fríz-szigetekként folytatódnak. A szigetek az árapály által összehordott sáros területekkel választják el az Északi-tengert a sekély Watt-tengertől. Képzett vezetők felügyelete mellett apálykor több szigetre gyalog is átsétálhatunk. A szigeteken a kerékpár a legelterjedtebb közlekedési eszköz.
Kép: Google
  • Amszterdam csatornái    Amszerdam híres csatornáit a 17. században, a holland Aranykor alatt kezdték építeni. A három fő csatorna, Herengracht, Prinsengracht és Keizersgracht koncentrikusan fogja körbe a várost, ezt nevezik grachtengordelnek. Ma több mint 100 km hosszan futnak a csatornák a városban, felettük mintegy 1500 híd ível át. A fő csatornák mellett 1550 műemléki épület áll.
Kép: Google

Forrás: latvanyossagok.hu


A holland konyháról szinte semmit sem tudok. Hát akkor lessünk be egy képzeletbeli holland konyhába.


Szívesen esznek leveseket is, amelyek között különféle finom krémlevesek és a különféle pürék is megtalálhatóak. Leves specialitásuk a borsó leves és a vörös spanyolbab leves.
A hollandok nemzeti ételének tartják a "hotspot"-ot, ez csíkokra vágott, sütőben párolt marhahús, köretként pedig, zöldségpürét tálalnak, ami répából, hagymából és krumpliból készül.Kedvenceik közé tartozik még a krokett, ami náluk hússal és sajttal töltött gombócot jelent.
A holland konyhaművészet egyik oszlopa a hal és minden tengeri herkentyű: hering, tengeri angolna, osztriga, tőkehal, kagyló. A statisztikák szerint évente 10 kg kagylóhús jut egy lakosra.
Főétkezéseknél általában füstölt halat tálalnak olvasztott vajjal és főtt krumplival. A sült halas ételeket pedig nagy mennyiségű salátával eszik. Igen elterjedt étel még a sertészsírban sült heringfilé karikára vágott hagymával, zöldbabbal vagy sütőben párolt zöldséggel és főtt krumplival, és mindezt megöntözik olvasztott vajjal és petrezselyemmel.
Népszerűek még a különféle sós péksütemények, amit többnyire sajttal, sonkával és vajjal készítenek.
A hollandok sajtjai messze földön híresek, de maguk a hollandok nem esznek túl sok sajtot, általában reggelire vagy uzsonnára.
Igen édesszájúak, a vajas kenyeret is csokoládéöntettel kedvelik (Hagelslag).
Népszerűek a fánkok, a palacsinták. Sokféle minőségi csokoládéjuk és marcipánjuk van.  Forrás: valtozovilág.hu, kép:Pinterest
Nooo hát ezekben a kajákban szívesen dőzsölnék, kedvemre vannak a húsos-salátás, krémleveses, halas és sajtos ételek, azonban a palacsintáknak és jóóó kis finom holland csokinak is nehezen tudok ellent mondani.






Nincsenek megjegyzések: